Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Olimpiyat Oyunları Nasıl Ortaya Çıkmıştır

  • 18.12.2020
  • 0

OLİMPİYAT OYUNLARI

İnsanların büyük bir çoğunluğunun hayatında yer tutan veya bazıları için yaşam tarzı haline gelmiş olan sporun başlangıcı İlk Çağlara kadar uzanmaktadır. İlk olarak avlanarak ya da savaş aktiviteleri ile spora başlandığı düşülmektedir. Tabi ki savaşmak ve avlanmak için bir takım araç ve gereçlere sahip olmak gerekiyordu. Sonrasında ise bu araçları iyi biri şekilde kullanmak için eğitimler verilmeye başlandı. İlk eğitim araçları ise muhtemelen; taş, mızrak, ok/yay ve kılıçtı. İlk çağlardan beri verilen bu spor eğitimleri sonrasına yerini müsabakalara bırakmıştır. Bugün dünya üstünde en büyük ve prestijli spor müsabakası olan Olimpiyat Oyunları nedir? İlk olarak Antik Yunan’da yapılan ve günümüzde de hala devam eden spor esaslı yapılan şenliklere verilen addır. İlk zamanlar 32 metre genişliğinde ve 192 uzunluğa sahip pistte yapılan yarışlardan sonra oyunlara cirit atama, boks, uzun atlama gibi değişik branşlar eklenmiş ve 1 gün olan yarış süresi 5 güne çıkarılmıştır. Bununla birlikte 8 yılda bir yapılan bu müsabakalar 4 yılda bire indirilmiştir. Sadece erkeklerin katılabildiği bu yarışlar çıplak yapılır ve kadınlara izletilmezdi. Kazanan yarışçılara ödül olarak zeytinden taç takılırdı. Peki bu Olimpiyat Oyunları nasıl ortaya çıkmıştır? Yunanlılar hastalık ve savaşların tanrılar tarafından verildiğine inanılırdı ve Antik Çağ Yunan yarımadaları ve şehir devletleri birbirleri ile savaş halinde olduğundan, savaşlardan kurtulmak için Delphi kutsal rahibesinden fikir alan Elis kralı Iphitus krallıklar arası atletizm yarışlarının düzenlenmesi teklifini alır. Ardından tanrıların kutsal mekanı olarak kabul edilen Olympia’da müsabakaların düzenlenmesi kararı verilir. İlk Olimpiyat Oyunları ne zaman yapılmıştır? Kayıtlara geçmiş ilk Olimpiyat Oyunu M.Ö 776 yılında Antik Yunan’da yapılmıştır. 1168 yıl boyunca yapılan Olimpiyat Oyunları M.S 392 yılında Romalıların Yunanistan’ı işgal etmesi sonucunda son bulmuştur. Yunanistan’ın ikonik sembolleri arasında yer alan Olimpiyat Oyunları Romalılar tarafından sonlandırılmasından asırlar sonra 1859 yılında, Atina Belediye Başkanı Zappas tarafından yeniden başlatılmıştır. Başlatılan bu oyunlar bugünkü adını ve halini Modern Olimpiyat Oyunları Fransız Baron Coubertine tarafından almıştır. 1859 yılından bu yana kış ve yaz olmak üzere Olimpiyat Oyunları düzenlenmektedir . Olimpiyat oyunları nelerdir?

Yaz oyunlarına örnek vermek gerekirse; Atçılık, Atlama, Boks, Çim Hokeyi, Eskrim, Futbol, Halter, Judo, Kano, Kürek, Plaj Voleybolu, Sutopu, Yüzme ve Yedili Rugby ve daha fazlası olarak sıralayabiliriz.

Kış oyunları ise; Biatlon, Bobsled, Artistik Buz Pateni, Curling, Snowboard, Kayaklı Koşu, Sketelon ve Buz Hokeyi ve dahası olarak sıralanabilir.

ŞEYMA NUR KARAKAŞ

18.12.2020     12:49

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız