Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Kitap Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

  • 14.08.2021
  • 0

Tarihin en önemli buluşu sayılması gerekecek olan kitapların sadece boş vakitlerimizi doldurmak, resimlerle yazılarla eğlence vermekten çok daha başka ve çok daha büyük amaçları ve işlevleri vardır. Sadece boş zaman doldurmak ya da sadece eğlenme amaçlı olduğunu düşünmek ya da sadece o işlevleri olduğunu düşünmek kitapların var olan gücünü kısıtlar. Kitaplar geçmişte yaşayan atalarımızla aramızdaki en önemli köprüdür. Bu öyle bir köprü ki geçmişten bize öğütler bilgiler taşır. Birçok hastalığımızın şifasını taşır, birçok buluşumuzun temelini taşır, hatta o kadar uzun bir köprüdür ki bu bize mutlu günlerimizde nasıl eğlenmemiz gerektiğinin bile yolunu gösterir. Bu köprünün bize kadar ulaşmasını sağlayan çok farklı yöntemler kullanıldı. İlk başlarda duvarlara kazılan çizimlerle başlayan yolculuk kâğıdın bulunmasıyla el ile yazılmaya başladı, teknolojinin ilerlemesiyle daktilo daha sonra ise basım hanelere uzanan ve hızını arttıran yolculuk köprüyü yüzlerce yıl önce yaşamış atalarımızdan bize kadar taşıdı.

Şimdi ise evlerimizde gerek özel raflarında gerek masalarımızda hatta yatarken baş ucunda bulunan bu kadim kitapları seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu soru son zamanlarda sıkça sorulan sorular arasında. Nedeni ise kitap çıkarmanın günümüzde gelişen teknolojiyle beraber çok ciddi oranda kolay bir hale gelmesi, kişilerin yetkin olup olmamasına bakmaksızın kitap çıkarmaları ve kitapçıların ad kalitesine ya da yazarına bakmadan bu tür kitapları bile satış raflarında sergilemelerinden kaynaklıdır. Kitap seçimi de bu tür kitap ve yazarlardan korunmak, kendi kişisel gelişim ve okuma zevkiniz açısından oldukça önemlidir.

Kitap seçimlerinde ilgi alanlarını bulmak kendi ilgilendiğiniz alanlarda okumak hem okuma kalitenizi artırır hem de kitaplardan sıkılmamanızı sağlayacak en önemli unsurdur. Peki nedir bu alanlar bunları inceleyelim.

Şiir kitapları, bu tarzda yazılan kitaplar genelde aşk konusu üzerine yazılan kafiyeli şiirlerden oluşan kitaplardır, sadece aşk değil birçok konu üzerine şiirler yazılabilmektedir.

Biyografi kitapları, bu tarzda yazılan kitaplar daha çok tarihin akışını değiştiren, tarihe yön veren insanların ölümünden sonra yazılan kitaplardır.

Gezi kitapları, bu tarzda yazılan kitaplar insanların gezip gördüğü yerleri yazdıkları kitaplardır. Oranın tarihine, nasıl göründüğüne, meşhur şeylerine değinilirler.

Anı kitapları, bu tarzda yazılan kitaplar insanların yaşadıklarını güzel günlerinden geriye kalanları yazdıkları eserlerdir. Unutmak istemedikleri anılarını yazarlar.

 

 

Bunun yanı sıra yaş gruplarına göre kitap seçimi de çok önemlidir. Özellikle çocukların daha kitap seçme bilincine ulaşmadıkları dönemlerde onlara yol göstermek ve yaşlarına uygun eğiti kitaplar seçmek, onların kişisel gelişimlerini destekleyecek tarzda kitaplar seçmek önemlidir.

Bunlardan ayrı olarak ele almak istediğim bir konu da kişisel gelişim kitapları seçilirken dikkat edilmesi gerekenler konusudur. Hemen hemen aynı türde seçme yapılsa da birkaç farklı unsurlar var onlara bakalım.

Öncelikle kişisel gelişim kitabı seçerken kendinizde ne gibi bir eksiklik ya da bu kitabı okuyarak ne gibi bir gelişim istediğinizi belirleyin. Daha sonra ise bu seçtiğiniz özellikte kitaplar aramaya başlayın.

Daha sonraki adım ise seçtiğiniz bu kitabın yazarının bu işte olan yetkinliği, yazarı tanımak için daha önceki eleştirileri inceleyebilirsiniz. Bu eleştiriler yazar ve yazdıkları hakkında sizi bilgilendirir ve okuyacağınız kitabın kalitesi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.

Son olarak bunların yanı sıra yayın evini de inceleyip eleştiri ve kitapları hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Gerek sayfa ve kitap tasarımları gerekse kaliteleri okuyucu psikolojisi üzerinde oldukça etkilidir. Bütün bunlar göz önüne alındığı zaman kitap seçiminin önemi ortaya çıkıyor.

 

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız