Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Ayna Nedir Kaç Çeşit Ayna Vardır

  • 08.08.2021
  • 0

Hayatımızda önemli bir yere sahip olan aynalar, günlük hayatımızda bir çok alanda karşı karşıya gelmekteyiz. Ayna karşısında görmüş olduğumuz benliğimizden daha fazlası yer almaktadır. Genel olarak karşılaştığımız ayna türlerinde yoğunluk olarak düz ayna yer vermekteyiz. Düz aynalarda karşı karşıya geldiğimiz bu durum bizlerin fiziksel olarak görünümümüzü göstermektedir. Geçmiş zamanlarda yansıma olarak da kullanılan aynalar günümüzdeki yerini almış bulunmaktadır. Bir çok ayna türünün olmasına rağmen evlerimizde kullanmış olduğumuz ayna türleri düz ayna çeşitleri olarak karşıma çıkmaktadır. Boy aynası, makyaj aynası banyo aynası dolap üstü aynalar olarak çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Ayna karşısında duran cismi ışık kaynağı olarak düşünürsek yansıma sonucu ayna özelliğini taşımaktadır, diğer bir durumda yani ışın olarak temasında geri yansıma gerçekleşmezse ayna özelliği bulunmamaktadır. İtmiş olduğumuz kıyafet mağazalarında kıyafet deneme kabinlerinde denemiş olduğumuz kıyafetlere baktığımız zaman bize çok yakıştığını ve o kıyafeti olmaya karar vermekteyiz. Evde giydiğimiz kıyafeti boy aynasında incelediğimiz zaman mağazada denemiş olduğumuz veya beğendiğimiz şekilde üzerimizde olmadığını fark ettiğimiz zaman bir tersliğin olduğunu anlamaktayız. Çoğu mağazalarda düz ayna kullanılmadığı düzlem ayna üzerinde belirli noktalarda oynamalar yapılarak insan vücudunu diledikleri gibi göstermektedirler. Ayna üretimi gerçekleştirilen fabrikalarda ve ayna satışı gerçekleştirilen mağazalarda sıkça sorulan sorulardan bir diğer soru kullanımda ve üretimde kaç çeşit ayna vardır? sorusu ile sürekli olarak karşı karşıya kalmaktadırlar. Kullanımda ve üretiminde gerçekleşen temel olarak üç çeşit ayna mevcuttur. Bu ayna türleri; düz ayna, tümsek ayna ve çukur ayna olarak farklılık göstermektedir. Üretiminden başlayıp satışı ile devam eden ve hayatımızda yer vermiş olduğumuz bu üç tür aynayı ayrı ayrı olarak inceleyeceğiz.

 

Düz ayna, hayatımızda her türlü boyuta ve kullanım özelliğine göre farklı alanlarda ev sahipliği yapmaktadır. Fiziksel olarak düzlem üzerine gelen ışığı doğru bir şekilde yansıtmasıdır. Ev, ofis, işyeri gibi mekanlarda sıkça karşı karşıya gelmiş olduğumuz ayna türleridir. Düz aynalar klasik olan cam üzerine civa ve benzeri ürünlerden hazırlanan karışımının düz bir şekilde eşit olarak dağıtılması sonucunda ayna özelliğini kazanmaktadır. Düz ayna üzerinde görmüş olduğumuz cismin simetrik olarak yansımasını görmekteyiz. Araçlarımızda bulunan dikiz aynası düz ayna kullanılmaktadır. Araçlarda kullanılan aynaların tümsek ayna olarak bilinmesi yanlış bir bilgiye ev sahipliği yapmaktadır.  Araç seyir halinde ilerlerken arkadan gelen ambulansa dikiz aynasından bakıldığı zaman ambulans yazısını doğru bir şekilde okumaktadır. Normal şartlar altında ambulans yazısı ters yazılmaktadır. bunun sebebi aynalarda ki simetrik özelliğini doğru bir şekilde kullanabilmektir.

 

Çukur ayna, düzlemin çukur olması ile oluşan ayna türüdür. Bu ayna türleri ince işçilik gerektiren sektörlerde ve hayatımızda bir çok alanda farkına dahi varmadığımız ayna türleridir. Çukur aynalar gelen ışınları daha büyük ve net olarak göstermektedir. Çukur aynaları hayatımızda kullanmış olduğumuz kısımlar diş doktorlarının daha rahat hizmet verebilmesi için kullanış olduğu aynalar, araçlarımızda gün batımından sonra iyi bir ışık kaynağı olabilmesi açısından araç farlarında kullanılması, kuaför salonlarında kullanılan aynalarda aynı şekilde çukur aynaya örnek olarak verebileceğimiz alanlardır.

 

Tümsek ayna, düzlemin tümsek olması ile görüntünün küçük ve düz bir şekilde kullanılmasıdır. Güvenlik amacı ile daha çok kullanılan bir ayna türüdür. Tümsek ayna örnekleri olarak mağazalarda güvenlik kamera maliyetinden kaçmak için belirli noktalarda tek noktadan görünüm sağlaya bilecek şekilde kullanılmaktadır. Otopark giriş ve  çıkışlarında karşılıklı olarak  kazaları önleyebilmek adına kullanılan ayna türüdür.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız