Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Cam Nedir Üretim Aşamaları Nelerdir

  • 18.08.2021
  • 0

Günlük yaşantımızda birçok noktada karşı karşıya geldiğimiz, elektronik eşyalarımda bile kaşımızda yer alan cam ana maddesi ile karşımızda yer almaktadır. Evlerimizin pencerelerinde bor cam tabak çeşitlerinde, araba camlarında, televizyon ekranlarında, akvaryumlarda ve daha birçok alanda kullanılmaktadır cam. Cam kullanımı tek sefere mahsus sayılmamaktadır. Özel olarak üretilen cam çeşitlerine örnek verecek olursak uçak camlarında belirli kıvrımlardan oluşan cam türü basınca dayanıklılığı ile günlük yaşantımızda kullanımı yaygınlaşmaktadır. Uçaklar dışında deniz altı gemilerinde küçük gözlerde kullanılması gibi birçok alanda kullanılmaya ev sahipliği yapılmaktadır. Cam üretimi ve kullanımı günlük yaşantımızı birçok konuda katkı sağlamaktadır. O yüzden camın bulunması insanlık tarihinde önemli bir buluş olmaktadır. Camın bulunma tarihinden günümüze kadar teknolojinin gelişmesi ile birçok çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Camın kumdan üretildiğini ilk öğrendiğimiz zaman herkes gibi bizlerde oldukça şaşırmışızdır ama cam nedir üretim aşamaları nelerdir bu konu hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Cam, ana bileşeni kum olmakla birlikte kumu yüksek ateş ocaklarında eritmek ile kumun cam olma serüveni başlamaktadır. Kumun erime noktası çok yüksek olmasından dolayı cam üreticilerinin kumun kaynama sıcaklığını düşürmek için ve kumun daha hızlı ve az enerji ile kaynatmak için soda ve kireç kullanarak kumu eritme işlemini hızlandırmaktadır. Cam bardak, cam sürahi gibi ve bunlara benzer olan ürünlerin üflenerek şekil vermesi ardından soğutma işlemine geçilmektedir. Soğutma işleminde hasar alan cam ürünleri tekrardan fırınlarda kaynatılarak aynı işlemlerden geçmektedir.

 

 

Düz cam üretiminde doğada bulunan kum dışında yardımcı diğer elementlerde makineler yardımı ile iyi bir şekilde karıştırıldıktan sonra fırında kaynatılmak üzere taşıyıcı bantlar yardımı ile dikkatli bir şekilde gerçekleştirilir. Fırında kaynamış olan karışım bekletilmeden dökülme işlemine geçirilmektedir. Dökülme işlemine geçen sıvı makineler yardımı ile güvenilir bir şekilde kapalı düz metal yüzeyine istenilen boyutlarda dökülmesi ile işlemine devam etmektedir. Sıradaki işlem dayanıklılık testi dayanıklılık testinde pres makinelerinden belirli basınçta kuvvet uygulanmaktadır. Uygulanan kuvvet testinden geçen cam tabakaları pvc firmaları ile buluşup evimizde ki yerini almaktadır.

Kum içerine yardımcı maddeler konulmadığı takdirde saf kumdan elde edilen cam, oldukça narin bir yapıya sahip olacaktır ki günlük yaşanımızda gerekli olan ihtiyaçlarımızı karşılamayacaktır. İlk cam ürünlerinin üretilmesinde saf kumdan üretilen camın dayanıklı olması için doğada bulunan maddeler ile cam eritme işleminde takviyesi gerçekleştirilerek günümüzde dayanıklı olarak kullanılan cam üretimi aşamasına geçilmiştir.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız