Reklam Zamanı Firmanı Ekle

At Nalı Çeşitleri, Özellikleri Ve Bakımı

  • 07.08.2021
  • 0

At nallarının geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Arkeologların kazılar sırasında bulmuş olduğu at nalları, mağaralarda nal resimlerinin keşfini gerçekleştirmiş bulunsa da bir tarih aralığı dahi belirtilmemektedir. Nallarının at tırnakları ve at sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. At nallarını bir defaya mahsus takmamızla işin bitmediğini, nal bakımını düzenli olarak bakımı ve onarımı yapılması gerekmektedir aksi taktirde at sağlığı açısından tehdit unsuru haline gelmektedir. Atlarımızda kullanmış olduğumuz at nallarını kullanmama durumunda, atlarımızın tırnaklarında aşınma olması ve bu durumu tırnak yenileme ile atı kullanmış olduğumuz durum eş zamanlı olmadığından dolayı aşınma sonucu zamanla atımızda topallama gözükmektedir. Arkeolojik kazılarda gözlemlenen at nalları, döneminde akaç köklerinden sazlıklardan atlarının tırnaklarını korumaya çalıştıkları ve at sağlığını önemsediğini görmekteyiz. Demirin bulunması ile eritilen demir atların tırnak boyutuna göre hazırlanmış olan kalıplara dökülerek at nalını üretilip kullanması ve diğer at kullanıcıları için birer temel ihtiyaç olarak görülüp kullanmaya başlanılmıştır. At çiftliklerinde ve at sahiplerinin bu konuda hassasiyet olarak görüp atlarının sağlığı için gerekli olan ilgiyi göstermektedirler. Kapalı at nalı kullanımı ülkemizde pek kullanılmamaktadır, özel olarak yetiştirilen at türlerinde at tırnaklarında oluşa bilecek ufak bir çatlaklık at hayatını riske edeceğinden dolayı kapalı at nalları kullanılmaktadır.

Nal çeşitleri; nal çeşitliliğinin sebebi atların cinsine göre ve yetiştirilen bölgede ki coğrafi konuma göre değişiklikler göstermektedir. At nallarının bakımı, tırnak bakımı gibi unsurlar yine aynı şekilde at cinsine ve bulunulan konuma göre farklılık göstermektedir.

Alafranga nal, günlük hayatımızda sıkça kullanılmış olan klasik U şekline sahip olan nal çeşididir. Bu nal çeşidini günlük yaşantımızda görmüş olduğumuz atlarda mevcut pozisyona sahiptirler.

Alaturka nal, nal yapısı olarak orta kısmı kesik, 3 sağ 3 sol taraftan at tırnağına takılması mümkündür. Nal ön kısmı elips olarak arka uç kısımları sivri olan nal türüdür.

Ortopedik nal, tırnak yapısı büyük, ağırlığı normal atlara göre fazla olan, özel olarak üretimi gerçekleşen at nalıdır normal at türlerinde kullanılması at sağlığı için önerilmemektedir.

 

Nal kullanımı gerçekleşmemesi durumunda, atlarımız sağlıklı bir şekilde yürüyemez ve tırnaklarında ki rahatsızlıktan dolayı sağa sola zarar vermeye başlarlar.

 

Nal bakımı nasıl yapılmalıdır;

Nal bakımında yaygın olarak kullanılan katran veya katran yağlı karışımlar kullanılmaktadır

Yaz ayalarında sıcaklıktan dolayı atlarınızın ayakta durmasından dolayı haftada en az üç defa temizliğinin ve bakımının yapılması gerekmektedir.

Yaz aylarında atlarınızın ayaklarınız 2.30-3.00 saat kadar suda beklettikten sonra nemli kalmasını sağlayabilmek için bal mumunu tırnak etrafına sürmekte oldukça fayda vardır. Bu sayede at tırnaklarında çatlama ve kurumayı önlemiş olacaksınız.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız