Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Dondurmanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir

  • 21.08.2021
  • 0

Dondurma, ana maddesi süt ve şeker kullanılarak yapılan soğuk bir tatlıdır. Hem sağlıklı hem de lezzetli olması sebebiyle çokça tercih edilir. Hem serinletici hem de tatlı bir lezzet olan dondurma özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilmektedir. Çilek, vişne, limon gibi çeşitli meyveler kullanılarak üretildiği gibi kakao, çikolata, karamel ve daha birçok ürünle hazırlanan çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle çocukların vazgeçilmezi olan bu tatlı hem düşük kalorili hem de oldukça lezzetli olması sebebiyle her yaş grubunun vazgeçilmezi haline gelmiştir. Dondurma üretimi uzun yıllardan beri yeni yöntemler geliştirilerek yapılmaya devam etmektedir. En eski ve doğal yöntem olan elde dövülerek yapılan dondurmalar süt ve salep kullanılarak yapılır. Çeşitli meyveler ya da farklı tatlarla lezzetlendirilen dondurma birkaç gün boyunca dondurma dolaplarında bekletilir. Günlerce verilen emeğin sonunda muhteşem bir lezzet haline dönüşür. Günümüzde daha pratik olması amacıyla üretilen dondurma makinaları da dondurma yapımında kullanılmaktadır. Karıştırma makinaları ile hazırlanan dondurmalar açık halde ya da çeşitli markaların üretmiş olduğu küçük paketler halinde satışa sunulmaktadır. Piyasada bulunan dondurmaların üretimi sırasında şekerle birlikte kakao, vanilya gibi çeşitli tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Meyveli çeşitlerinin yanı sıra ceviz, badem, bisküvi gibi birçok çeşit lezzet kullanılarak tatlandırılan çeşitleri de bulunmaktadır. Dondurma üretimi sırasında keçi sütü, inek sütü, koyun sütü gibi farklı süt çeşitlerinin kullanılması da dondurma çeşitlerini arttırmaktadır. Dondurma fabrikalarında farklı markaların ürettiği dondurmalarda çeşitli renklendiriciler ve tatlandırıcılar da kullanılmaktadır. Dondurma satışı tabakta kaşıkla yenecek şekilde ya da dondurma külahları kullanılarak yapılmaktadır. Bunun yanı sıra tahta dondurma çubuğunda üretimi yapılan dondurmalar da vardır. Meyveli buz şeklinde ya da krema gibi farklı kıvamda dondurma çeşitleri bulunmaktadır. Yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olan bu lezzetin sağlıklı olması nedeniyle kış aylarında da tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Özellikle çocukların tatlı istediğini karşılayacak en sağlıklı atıştırmalıklardan biri olan dondurma, aşırı tüketim olmadığı sürece çocuklar için sağlıklı görülmektedir.

 

 

Dondurmanın zararları

Dondurmalar sütten hazırlandığı için sütte bulunan yağdan arıtılmadan dondurma serüveni başlamaktadır. Tüm gıda ürünlerinde fazla tüketiminde gerçekleşecek olan rahatsızlıkların olduğu gibi dondurma çeşitlerinin tüketilmesinde de yan etkileri ile karşılaşmak muhtemel olurdu.

Kollestrolü risk altında olan bireylerin dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir. Kollestrol rahatsızlığı olan bireylerin dondurma seçimleri sırasında dikkatli olmaları ve hazır dondurma yerine %100 sütten yapılmış olan dondurmalardan tüketmesi gerektiği kadar tüketmesi gerekmektedir.

Dondurmayı tüketen bireyin fazla tüketimi sırasında oluşacak bir diğer önemli konu ise kan basıncında gerçekleşecek olan yükselme ile bu durumun hastanelik olma riskini unutulmaması ve küçük çocukların büyükleri kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.       

İçerdiği şekerlerden dolayı düzensiz beslenme ve bu durumun en büyük etkisi kilo almak olması ile bilinmektedir.

 

Dondurma tüketiminde aklımıza takılan bir diğer husus ise çok dondurma yemek boğaz ağrısı yapar mı sorusu olmaktadır. Sorunun cevabını kulaktan dolma yanlış bilgiler ile kafamız oldukça karışmaktadır. Yaz ayalarında bunaltıcı sıcaklar ile baş etmenin yolu soğuk yiyecek ve içecekler tüketmektir. Dondurma ve soğuk içecekler bademciklerimizi şişirmektedir ama kalıcı bir hastalık olmadığı için kısa süre içerisinde geçmektedir.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız