Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Lens Nedir

  • 16.08.2021
  • 0

Lens nedir?

Göz bozukluklarının tedavisinde yüzyıllardır süregelen bir şekilde gözlük kullanılıyordu. Camın ve merceğin keşfiyle beraber göz sorunlarına çözümler üretilmiş ve önceleri gözlük kullanımı başlamıştır. Zaman içerisinde teknolojideki ilerleyişle beraber bu teknoloji göz üzerine de olumlu etkiler yapmıştır bu olumlu etkiler arasında lens teknolojisinin gelişmesi de vardır. Kontak lensler kornea üzerine yerleşerek gözlüğün yerini almaya aday olmuş bir araçtır. Gözlük kullanmak istemeyen ya da gözlük kullanmanın sürekli temizlik taşıma gibi zorluklarını göze almak istemeyenler için alternatif oluşturan lensler zaman içinde hızlı bir yaygınlaşma göstermektedir. Sadece bununla kalmayıp göz rengini değiştirmek isteyip gözünde herhangi bir sorun olmamasına rağmen ya da gözünde sorun olsa bile bununla beraber göz rengini de değiştirmek isteyenler için renkli lensler de kullanıma hazır olarak satış mağazalarında ve eczanelerde yerlerini almaya başladılar.

 Peki lens çeşitleri nelerdir bunlarla ilgili kısa bir yazımızı sizinle paylaşmak isteriz. Lens çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz.

Günlük ya da iki haftalık lensler

Aylık ya da yıllık lensler

Gece gözde kalabilen lensler

Saydam ya da renkli lensler

Sferik lensler

Geçmişte hastaların katarakt hastalığı durumunda göz içinde hali hazırda bulunan doğal lensler çıkarılarak yerine tek boyutlu uzak ya da yakın odaklama yapan lensler yerleştiriliyordu. Bu tedavi yönteminde ise hastaların tedaviden sonra gözlük kullanmalarını gerekli kılıyordu. Günümüzde daha da gelişen teknoloji sayesinde tek odaklı lensler yerine üç boyutlu lensler yani görüş bozukluğu ne ise onu düzeltmeye yarayan akıllı lenslerin kullanılmaya başlanmasıyla beraber hastaların tedavi sonrasında gözlük ya da başka bir araca ihtiyacı kalmadan görme bozukluğu tedavi edilmektedir. Bu da hastaların katarakt gibi durumlardan kolayca çözüme ulaşmalarına olanak sağlamaktadır.

Göz içinde bulunan kronik hastalıklar

Sürekli hale gelen göz içi tahrişler lensten dolayı oluşan tahrişler

Göz kapaklarında meydana gelen bozukluklar

Astigmatın çok yüksek boyutlara ulaştığı durumlar

Gözlerinde kuruluk bulunan

Göz tansiyonu bulunan

Ellerinde titreme ya da el becerisi olmayan takarken çıkarırken gözlerine zarar verecek olanlar gibi maddeleri de kontak lensin kullanılmayacağı durumlar olarak belirtmekte fayda var.

Lens kullanılması için öncelikle bir göz doktoruna gidip lens kullanımı için özel lens muayenesi yapılmalı eğer kullanımında bir sıkıntı oluşmayacak ve gözler de lens için uygunsa bu durumlarda lens kullanılabilir. Bunların yanı sıra gözlükte olan numaralar ile lens numaraları arasında farklar vardır. Bu farkların belirlenmesi ve lens numarasının alınması için yine bir göz doktorundan özel olarak lens muayenesi yapılıp lens numarası alınması gerekmektedir. Lens kullanımın öncesinde lenslerin temizlenmesine ve iç çeperin dışarıya dönmediğinden emin olmak gerekmektedir. Çıkarırken de eğer kullandığımız lensler günlük tak at lensler değil haftalık aylık ya da yıllık lenslerse temizliklerine ve saklanma koşullarına göz sağlığı için özen gösterilmelidir. Bunların yapılması ve dikkate alınması gözün tahriş olmasını ya da göze zarar gelmesini önler. Sadece bunlar değil takıp çıkarırken parmak ve el temizliğine de dikkat edilmesi önemlidir.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız