Reklam Zamanı Firmanı Ekle

Budama Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır

  • 09.08.2021
  • 0

İlk çağlardan günümüze geçim kaynağı olarak doğanın bize sunmuş olduğu meyve ağaçları belirli denemeler doğrultusunda günümüzdeki hallerini almışlardır. Kazı çalışmalarında bulunan fosil incelemelerinde önceki asırlarda daha fazla bitki örtüsünün ve daha fazla meyve çeşitlerinin olduğu gözlemlenmiştir.  Meyve türlerinin geçmişten günümüze kadar azalmasının bir çok sebebi bilinmektedir. Bunlar; ağaçların hor görülmesi yeterli sulamanın yapılmaması budama ile ilgili çalışmaların yapılmaması veya yaygınlaşmaması ve en önemlisi ağaç ve bitki türlerine gerekli olan bakımın sağlanmamış olmasıdır. Günümüzde fidan satan yerlerde fidanların aşılanma ve budama çalışması yapılarak satışa sunulmaktadır. Fakat yapılan bu çalışmalarda gerekli olan ilk seferde yapılan bakım değil her daim bakımın yapılması gerekmektedir. Sadece meyve ağaçlarının budama işlemi olmamaktadır. Çam, sedir, akçaağaç, söğüt gibi ağaç türlerinin de budamasının yapılması gerekmektedir.

Ağaç budama ne zaman yapılır?

Bahçelerimizde bulunan ağaçların budama işlemi her mevsim veya ayda olmamaktadır. Ağaç sağlığı için budama yapılması gereken zamanın ağaç yapraklarını döktükten sonra ki zamandan başlayıp ilk bahar aylarından birkaç hafta önce yapılmasında ağaçlarımız için gerekli olan budama zamanıdır. Sert kış olan ve don olan bölgelerde budamanın kış bitimine yakın yapılması gerekmektedir.

Yanlış yapılan ve yanlış zamanda gerçekleşen budamalar ağaçlarımıza ciddi anlamda zarar vermektedir. Vermiş olduğu mahsullerin azalması gözle görülen belirtiler arasındadır. Budama zamanını kontrol ederek ve hava şartlarını inceleyerek budamanın yapılması gerekmektedir.

Budama, ağaçların alt kısmındaki büyük dalların kesilmesi doğru bir bilgi olmayıp ağaç türleri değiştikçe budama şeklinde de değişiklikler görülmektedir.

Ağaçlarda ve bitkilerde budama şekli farklı olup dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Kış aylarında budama yapılması doğru bir şekilde kabul edilmektedir.

 

Asma nasıl budanır

Asma budamasının ağaçlara nazaran farklı bir budama zamanı olmamaktadır. Asma ağacı budaması yapraklarını tamamen dökmüş olan asmalar budamaya uygun hale gelmektedir. Asma yapraklarını döktükten sonra bahar ayı gelene kadar yani yeniden yapraklarda filizlenene kadar asma içerisinde madde akışı gerekmemektedir ve budama için en uygun zaman budur.

 

Doğru şekilde budama gerçekleştiğinde gerekli olan işlemler bitmemiş olur. Budama yapıldıktan sonra ağaç sağlığı için önemli olan kesilen yerlere ne sürülmesidir. Fidan alınan yerlerde sonraki zaman dilimleri için budanan yere ne sürülür sorusunun cevabı fidan satışı olan yerlerde aşı macunu bulunmaktadır. Aşı macunu sayesinde ağaçların yaraları hızlı bir şekilde kapanır. Yağışlı geçecek olan mevsimlerin yağmur suyunun kesilen yerden ağaca girmesini önleyerek ağaca zarar vermesini önlemiş olur.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız