Reklam Zamanı Firmanı Ekle

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

  • 11.02.2020
  • 0

Türkiye hayvancılık faaliyetleri açısından oldukça gelişmiş bir ülkedir. Hayvancılık faaliyetlerinin fazla olmasından dolayı et ve süt ürünlerinin de fazla olduğunu bilmekteyiz. Hayvanlardan elde edilen besinlerin sağladığı yararlar ise oldukça fazladır. Süt ve süt ürünleri, memeli hayvanların üretmiş olduğu taze sütün değerlendirilip ürün elde edilmesi ile oluşturulmaktadır. Süt ve süt ürünleri ülke genelinde oldukça fazla tüketilmektedir. Süt ürünlerinin ülkenin her yerinde üretilmesi ile beraber ülke ekonomisinin kalkınmasına da yardımcı olmaktadır. Hayvanlardan elde edilen sütün birçok ürüne dönüştürüldüğünü görmekteyiz. Bunların başında: süt, yoğurt, ayran, peynir, çökelek gelmektedir. Bu besinlerin sağlamış olduğu protein miktarı oldukça fazladır. Bu sayede bireyin sağlıklı gelişmesine de oldukça katkı sağlamaktadır. Süt ve süt ürünleri, geçmiş yüzyıllardan beridir üretimi sürekli olarak yapılmaktadır. Yüzyıllar öncesinden insanlığın ilk ortaya çıkması ile beraber, hayvanların evcilleştirilmesi ile bu ürünleri üretme imkânı oldukça fazla olmuştur. Genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarından elde edilen sütler, bazen de kanatlı hayvanlardan da elde edilebilmektedir. Süt üretimi yapılan hayvanlar: inek, koyun, keçi, at ve eşektir. Özellikle çok değerli olan eşek sütü çocuk gelişimi için oldukça faydalıdır. Fakat Türkiye’ bu süt ve süt ürünleri kullanılmamaktadır. Eşek sütünün sadece belirli hastalıklar için kullanıldığını söyleyebiliriz. Eşek sütünün çok değerli olmasının temel nedeni ise sadece 1 litre sağılmasıdır. 1 litre eşek sütünün fiyatı ise oldukça pahalıdır. Bu sebepten ötürü Türkiye’ de neredeyse hiç tüketilmemektedir.

Süt ve Süt Ürünleri Nelerdir?

  • Süt
  • Yoğurt
  • Ayran
  • Peynir
  • Kaşar peyniri
  • Yaş çökelek
  • Kuru çökelek

Süt ve Süt Ürünlerini Neden Tüketmeliyiz?

Hayvanlardan elde edilen maddelerin belirli ürünlere dönüştürülmesi, farklı özellikte ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Süt ürünleri özellikle kemik gelişimi için oldukça önemlidir. 0-6 aylık çocukların anne sütünden sonra doğal olarak sağılmış olan inek sütünü içmeleri kemik gelişimleri ve beyin gelişimleri için oldukça faydalıdır. Sadece süt değil aynı zamanda diğer süt ürünlerinin de tüketilmesi çocuklar için oldukça faydalıdır. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, bireyin alması gereken protein miktarının tüketilmesini sağlamaktadır. Özellikle süt ve yoğurt bireylerin gelişim süreçlerinde çok önem arz etmektedir. Süt ve yoğurt tüketimin dengelenmesi boy ve kilo oranlarının da dengelenmesine ve sağlıklı bir birey oluşmasına katkı sağlamaktadır. Sadece çocuklar için değil aynı zamanda büyük bireyler içinde önem teşkil etmektedir. Yaşın ilerlemesinden dolayı kemik gelişiminin durması oldukça zararlıdır. Kemik gelişiminin durması, günlük ihtiyaçların karşılanmasında sıkıntı yaratmaktadır. Bu sebepten ötürü günlük olarak her bireyin belirli bir miktarda süt ve süt ürünlerini tüketmek zorundadır. Dengeli ve sağlıklı bir hayat sürmek isteyen bireylerin yoğurt tüketmesi oldukça faydalıdır. Çünkü yoğurt toksin özelliğinden dolayı bireyi zinde tutmaktadır. Ayrıca bireyin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine de olanak sağlamaktadır. Sabah aç karna tüketilen bir kâse köy yoğurdunun belirli zamanlardan sonra beslenme alışkanlığını düzenlediğini ve kilo verdirdiğini görmekteyiz. Bu sebepten ötürü süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi bireyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Süt ve süt ürünlerinin sağladığı diğer fayda ise, yağsız veya az yağlı olarak tüketildiği zaman hipertansiyonun dengelenmesine katkı sağlamaktadır.

Süt ve Süt Ürünleri Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Süt ürünleri alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri ürünün taze olup olmamasıdır. Örneğin dışarıdan paket şeklinde alınmış olan sütlerin bozulma oranları oldukça fazladır. Çünkü güneş ışığına veya neme maruz kalan her ürün bozulmaya meyillidir. Ürünün ambalajı da oldukça önemlidir. Ambalajının kötü görünümlü olması demek ürünün çok uzun bir süre önce bulunduğunu göstermektedir.  Taze olarak almak istediğiniz ürünleri, daha çok köy ürünleri satışı yapan firmalardan satın alabilirsiniz. Çünkü o firmalar ürünleri bulundukları bölgelerde yer alan civar köylerden getirmektedirler. Bu sebeple ürünlerin taze olarak tüketilmesi sağlanabilmektedir. Dışarıdan herhangi bir süt veya süt ürünü almak istemediğiniz zaman doğal olarak süt satışı yapan firmalardan kilo şeklinde süt alarak istediğiniz ürünü kendiniz evde yapabilirsiniz. Örneğin yoğurt yapmak istediğiniz zaman, bir miktar doğal süt alıp mayalayın, biraz bekletin daha sonra da yoğurdunuzu istediğiniz zaman istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Evde yapılan doğal ürünlerin sağlamış olduğu faydalar dışarıdan satın alınan ürünlere oranla daha fazladır. Hem siz bu ürünlerin nasıl üretildiğini de bilmektesiniz. Evde yapılmış olan ürünlerin protein ve vitamin değerleri oldukça yüksektir. Çünkü herhangi bir katkı maddesi içerisinde bulunmamaktadır.

Süt ve Süt Ürünlerinin Zararları

Süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi hazımsızlığa neden olabilmektedir. Hazımsızlık ile beraber mide sorunlarının ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir. Sütün fazla tüketilmesi kolestrol ve hipertansiyonun oluşmasına neden olabilmektedir. Sütün fazla miktarda tüketilmesi kan basıncının artmasına da neden olmaktadır. Fazla tüketilen süt ve süt ürünlerinin kemik erimesine de yol açtığını söyleyebiliriz. Özellikle küçük yaştaki çocukların dikkatli olarak tüketmeleri oldukça önemlidir. Günlük olarak yaklaşık 200 ml tüketilmelidir. Bu da bir porsiyona denk gelmektedir. Bunlara dikkat edilmemesi beraberinde birçok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebepten ötürü süt ve süt ürünlerinin dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Yorumlar - 0

Yorum Yap

Okunabilir
Anlaşılabilir
Bilgilendirici
Yararlı
Puanınız